مقدار مصرف مواد افزودنی بتن و ساخت بتن
به کارگیری افزودنی های شیمیایی در ساخت مخلوط های بتنی رو به افزایش بوده و این ترکیبات رفته رفته به عنوان بخشی جدا نشدنی از بتن محسوب می شوند. با گسترش مصرف این ترکیبات، اثرگذاری آنها در کیفیت بتن های ساخته شده افزایش یافته و در نگاه کلان به عنوان عاملی تاثیر گذار در کیفیت ساخت و سازهای انجام شده محسوب می شوند. این مسئله نیازمند توجه ویژه عوامل و دست اندرکاران اجرایی بوده و انتظار می رود که به منظور مصرف مناسب تر و دقیق تر این مواد، تجهیزات مورد استفاده در کارگاه ها برای ساخت بتن نیز همگام با گسترش مصرفي افزودنی ها توسعه یابند. مصرف مقادیری بیشتر و یا کمتر از حد مطلوب از افزودنی های شیمیایی می تواند تاثیرات بسیار آشکاری بر تن داشته و در تمامی مراحل اعم از اجرا و ویژگیهای بتن در دراز مدت تاثیرات سویی را ایجاد نماید. به کارگیری دستگاههای تولید بتن (بچینگ) که دارای مخازن مخصوص برای افزودنی های بتن بوده و دارای دقت کافی در توزین و توزیع افزودنی می باشد قطعا موجب تسهیل استفاده و همچنین تاثیر گذاری بهتر افزودنی ها میشود. اضافه کردن دستی افزودنی های شیمیایی که به صورت سنتی در بسیاری از کارگاهها انجام می شود سرعت ساخت را کاهش داده و از طرف دیگر احتمال تاثیر خطاهای انسانی را افزایش میدهد. از این رو مناسب تر است که به ویژه در پروژه های بزرگ تجهیزات لازم جهت استفاده و کاربرد افزودنی ها فراهم شود.
برای توزین افزودنی بتن، به خصوص در کارگاه های ساخت بتن آماده و بتن پیش ساخته، باید از سیستم های توزین دقیق، قابل اطمینان و ترجیحا اتوماتیک استفاده کرد. نمونه ای از دستگاه های مرکزی ساخت بتن که در آن افزودنی ها توسط سیستم های دقیق توزین می شود در تصویر زیر نشان داده شده است. در توزین کننده های تمام اتوماتیک، ابتدا شن، ماسه و سیمان توزین شده سپس بلافاصله یا با فاصله کمی پس از آن حجم مورد نیاز افزودنی به آب اختلاط و یا مستقیما به داخل میکسر افزوده میشود.
در توزین کننده های نیمه اتوماتیک، برای اضافه کردن افزودنی، شیر خروجی مخزن افزودنی توسط فرمان اپراتور باز می شود. البته این وضعیت در انواع افزودنی ها می تواند تفاوت هایی داشته باشد. در شرایطی که استفاده از افزودنی بتن تنها در مواردی خاص صورت میگیرد و یا در شرایطی که حجم کار کم باشد، می توان از توزیع کننده های با پمپ دستی استفاده کرد. پمپ دستی که معمولا در محل دریچه میکسر قرار می گیرد، حجم مشخصی از افزودنی کاهنده آب یا کندگیر کننده را مستقیما در میکسر تخلیه می کند. در غیر این صورت حجم پمپ شده توسط دستگاه توزین باید در هر مرحله توسط ظرف هایی که حجم آن ها از قبل مشخص شده است اندازه گیری شود.
افزودنی ها را می توان در محل ساخت بتن یا محل کارگاه مستقیما کامیون مخلوط کن اضافه نمود. در مواردی که بعضی از افزودنی های بتن نظیر روان کننده ها در محل کارگاه به صورت دستی به دستگاه میکسر اضافه می شود، باید پس از اضافه کردن روان کننده به تعداد کافی بچرخد تا از همگن شدن مخلوط اطمینان حاصل شود. معمولا برای اطمینان از اختلاط کامل لازم است تا کامیون مخلوط کن ۳۰ تا ۷۰ دور با سرعت بچرخد.
برای توزین کندگیر کننده ها و افزودنی های کاهنده آب، به خوصص در کارگاه های ساخت بتن آماده و بتن پیش ساخته، باید از سیستم های توزین دقیق ، قابل اطمینان و ترجیحا اتوماتیک استفاده کرد.معمول از مصالحی مانند فولاد ضدزنگ که افزودنی های کاهنده آب باعث ایجاد خوردگی در آنها نمیشوند، استفاده میشود. در صورت استفاده از افزودنی های کاهنده آب دارای مقادیری از کلراید، از فولادهای ویژه یا پلی پروپیلن سنگین استفاده میگردد. در صورتی که افزودنی مورد استفاده کلریدی باشد باید از مخازنی استفاده شود که دچار خوردگی نگردد