فوق روان کننده بتن
هر مخلوطی که از مواد چسباننده مانند سیمان و سنگدانه تشکیل شده باشد بتن نامیده میشود که امروزه در ساخت و ساز کارایی بسیار زیادی دارد. از پیدایش سیمان پرتلند حدود 170 سال میگذرد که در این مدت پیشرفتها و تحولات شگفتانگیزی در این باره به وجود آمده است.
در سال 1940 افزودنیهای بتنی خاصی معرفی شدند که مانع یخ زدن آن در دماهای پایین میشد و حدود 20 سال بعد فوق روان کنندهها در ژاپن را میتوان نطقه عطفی برای این صنعت دانست. در این مطلب میخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که فوق روان کننده بتن چیست و شما را با انواع و نحوه مصرف آنها آشنا کنیم.
فوق روان کننده بتن چیست؟
این روزها در پروژههای عمرانی، کارپذیری و کارایی بتن یک پارامتر بسیار حیاتی محسوب میشود و به همین دلیل مهندسان در این باره تحقیقات زیادی را در دست انجام دارند. با پاسخ به این سوال که فوق روان کننده بتن چیست خواهید دانست که چه پیشرفتهایی در این زمینه به وجود آمده است.
با توجه به اینکه در پروژههای مختلف این مخلوط توسط پمپ ریخته میشود، در صورتی که گرانروی مناسبی نداشته باشد نمیتوان پروژه را پیش برد. برای اجرای بهتر و بالا بردن روانی ترکیب اکثرا آب بیشتری در نظر میگیرند که این مسئله نیز مشکلاتی را در بر دارد. با افزایش میزان آب مقاومت بتن کاهش پیدا میکند و به همین دلیل سطح بتن بهراحتی ترک برمیدارد و مقاومت فشاری آن کاهش پیدا می کند.
بهترین راهکار برای رفع این مشکل استفاده از افزودنیهای کاهنده آب یا همان روان کننده بتن است. با پیشرفت تکنولوژی در این زمینه محصولات جدیدی معرفی شدند که به آنها فوق روان کننده بتن میگویند و بیشترین تاثیر را در کاهش آب در این ترکیب میگذارد. در ادامه شما را با انواع این محصولات آشنا میکنیم تا اطلاعات بیشتری در این زمینه داشته باشید.
انواع فوق روان کننده بتن
کاملا بدیهی است که یک محصول با یک ترکیب نمیتواند پاسخگوی تمام شرایط جوی، قالب برداریها و میزان روان کنندگی باشد. بهتر است بدانید که افزودنیهای بتن با توجه به این شرایط گفته شده دارای تنوع زیادی هستند و برندهای مختلفی در این زمینه فعالیت میکنند.
ترکیبات شیمیایی این محصولات را میتوان به دو دسته فرمالدهید نفتالین سولفوناتی و فرمالدهید ملامین سولفوناتی تقسیمبندی کرد. علاوه بر این میتوان فوق روان کنندهها را بر پایه پلی کربوکسیلات، نفتالین، ملامین و لیگنوسولفات در نظر گرفت.
هر کدام از این دستهها دارای خاصیت و عملکرد خاصی هستند و همچنین قیمتی متناسب با کارایی خود دارند. برای آشنایی بیشتر شما به چند محصول پرطرفدار در کشور اشاره میکنیم تا بتوانید بهترین استفاده را در پروژه های خود داشته باشید. از انواع محصولات فوق روان کننده بتن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پی.سی.ای PCE
- زودگیر پی.سی.ای ـ آ PCE/A (فوق روان کننده بتن پایه پلی کربوکسیلات با خاصیت زودگیر)
- دیرگیر پی.سی.ای ـ آرPCE/R (فوق روان کننده بتن پایه پلی کربوکسیلات با خاصیت دیرگیر)
- ان.اس.اف (فوق روان کننده بتن برپایه شیمیایی نفتالین فورمالدهید)
- دیرگیر ان.اس.اف ـ آر (فوق روان کننده بتن برپایه شیمیایی نفتالین فورمالدهید با خاصیت دیرگیر)
- ام ۶۳ (فوق روان کننده بتن بر پایه ملامین با ویژگی زودگیر و زود مقاومت دهنده)
- نانو فوق روان کننده نانو سوپر پلاست (تولید شده بر پایه تکنولوژی نانو)
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به سایت وندشیمی ساختمان مراجعه کرده و با ما در این مجموعه مشورت کنید تا بتوانید بهترین محصولات را برای پروژههای خود انتخاب نمایید.
نحوه استفاده از فوق روان کننده بتن
پس از اینکه دانستید فوق روان کننده بتن چیست و با انواع آن آشنا شدید بهتر است در مورد نحوه استفاده آنها اطلاعاتی به دست آورید. لازم است این مورد را در هر دسته مشخص بررسی کنید تا بتوانید قدرت و هزینه هر کدام را مورد تحلیل قرار دهید.
روان کنندههای بتن بر پایه پلی کربوکسیلات اتر را میتوان به همراه آب و یا بدون آب در تراک میکسر افزود و نباید این محصول را به مصالح خشک اضافه کرد. برای استفاده نیز باید ترکیبی را در نظر گرفت که مشکلی در بر نداشته باشد.
محصولاتی که بر پایه نفتالین هستند در بچینگ هنگام ساخت بتن یا در تراک میکسر اضافه میشوند. این مواد را میتوان با آب بتن مخلوط و وارد ترکیب کرد تا تاثیر خود را روی ویژگیهای آن بگذارد.
علت مطلب فوق نیز این می باشد که فوق روان کننده های بتن پلی کربوکسیلاتی زودگیر هستند و بهتر است که در محل بتن ریزی به مخلوط بتن اضافه شوند و نه در محل بچینگ، البته می توان برای کنترل گیرش بتن بخشی از آن را در بچینگ و بخش دیگر را در پای کار به بتن اضافه نمود.
از آنجایی که فوق روان کننده های پایه نفتالین خاصیت نرمال دارند آنها را می توان همان ابتدا در محل تولید به بتن اضافه نمود و یا حتی همه آن را در محل بتن ریزی به مخلوط بتن اضافه کرد. استفاده از فوق روان کننده های نفتالینی بسیار راحتر از پلی کربوکسیلاتی ها هستند و نیاز به کنترل کمتری دارند حتی معمولا قیمت مناسب تری نیز دارند.
روان کنندههایی بر پایه ملامین نیز مانند مورد اول به طور مستقیم در تراک میکسر افزوده میشوند که باید نکات استفاده را بهطور دقیق رعایت کرد. این نوع فوق روان کننده ها از آنجایی که دارای خاصیت زودگیری هستند مانند پلی کربوکسیلاتی ها لازم است با آنها رفتار شود.
محصولات بر پایه لیگنوسولفات را نیز به مخلوط بتن آماده اضافه میشوند که مهندسین دیگر نکات مصرف را در هنگام انجام پروژه به شما گوشزد میکنند.
البته لیگنوسولفونات ها درواقع روان کننده هستند نه فوق روان کننده بتن و فقط برای افزایش روانی بتن به آن اضافه می شوند و برای افزایش مقاومت های فشاری بتن لازم است از فوق روان کننده استفاده شود.
اثر روان کننده بر مقاومت بتن
تمام این تلاشها به این دلیل است که این محصولات مقاومت بتن را افزایش دهند. فوق روان کننده بتن با پخش ذرات سیمان و همچنین آبگیری مناسب به نحو احسن مقاومت این ترکیب را بالا میبرد. لازم به ذکر است که نسبت آب به سیمان به کمک این محصولات ثابت نگه داشته میشود که تاثیر بهسزایی در افزایش مقاومت فشاری بتن دارد. همیشه به یاد داشته باشید که آب کمتر یعنی مقاومت بیشتر بتن.
پیوستگی ماتریس سیمانی بتن با سنگدانههای درشت و بهبود کیفیت آن را میتوان عامل اصلی افزایش مقاومت در این زمینه دانست. با رسیدن به اسلامپ معین مقاومت فشاری به طرز قابل ملاحظهای افزایش پیدا میکند که برای کسب اطلاعات بیشتر و علمیتر باید به مقالات علمی مراجعه کنید.
میزان مصرف فوق روان کننده در بتن
همانطور که قبلا متوجه شدهاید با وجود تنوع محصول دستور مصرف آنها نیز متفاوت است. در هنگام خرید توجه داشته باشید تا محصول باکیفیتی تهیه کرده تا هم در هنگام استفاده راحت باشید و علاوه بر کیفیت بالا، هزینه قابل قبولی را نیز تقبل کنید. میزان مصرف این روان کنندهها یک پارامتر مهم دیگر است که در ادامه به این مورد اشاره میکنیم.
میزان مصرف در محصولات بر پایه پلی کربوکسیلات اتر اغلب کمتر از 1 درصد وزن سیمان در نظر گرفته میشود که میزان دقیق تر أن براساس خصوصیات و طرح اختلاط تعیین میشود. میزان مصرف فوق روان کننده PCE تولیدی شرکت وندشیمی ساختمان در محدوده ۰.۱۲ ال ۰.۴ درصد وزن سیمان می باشد که این میزان نسبت به سایر فوق روان کننده های موجود در بازار بسیار عدد پایینی می باشد. با اینکه این ترکیبها خطرناک نیستند اما در استفاده از آنها بهتر است موارد ایمنی را رعایت کنید.
افزودنی بتن بر پایه نفتالین اکثرا 0.5 تا 1.5 درصد وزن کلی سیمان در نظر میگیرند که این مقدار با انجام آزمایشات دقیق در آزمایشگاهها به دست میآید. توجه داشته باشید که هر چه میزان دقیقی از این محصولات را مورد استفاده قرار دهید و جایگزین آب مصرفی بتن نمایید، مقاومت بتن افزایش پیدا خواهد کرد.
فوق روان کننده بر پایه ملامین نیز حدود 0.6 تا 1.2 درصد وزن سیمان بسته به شرایط جوی مورد استفاده قرار میگیرد. در صورت استفاده از سیمان ضد سولفات بهتر است از محصولاتی بر پایه لیگنوسولفات استفاده کرد که باید 0.4 تا 1.5 درصد وزن سیمان را اضافه نمود. شما میتوانید با ما در وندشیمی تماس بگیرید تا به سوالات تخصصی شما پاسخ دهیم. همچنین می توانید درخواست بازدید رایگان از پروژه را از طریق سایت و یا تماس تلفنی بدهید تا در سریع ترین زمان کارشناسان ما در محل پروژه شما حاضر شوند و بهترین پیشنهاد فنی را به شما بدهند.
بهترین فوق روان کننده بتن
در دنیای مدرن تعیین بهترین محصول در یک زمینه کاری دشواری است و باید با انجام بررسیهای لازم صورت بگیرد. افرادی که تنها یک محصول را برای تمام پروژهها به عنوان بهترین ترکیب معرفی میکنند قطعا در اشتباه هستند.
برای هر پروژه و شرایط آبوهوایی سرد یا گرم باید از فوق روانکنندهای خاص استفاده کرد. نکته مهم این است که محصول مناسب باید توسط افراد ماهر تعیین شوند تا مقاومت بتن سازه در بالاترین حد خود باشد. با مراجعه و یا تماس با دفتر فنی مرکز ما واقع در تهران میدان ونک، شما میتوانید بهترینها را تهیه کنید و اطلاعات بیشتری کسب کنید.
مجموعه وندشیمی ساختمان نزدیک به 40 سال سابقه دارد و در این مدت در زمینه مشاوره تکنولوژی بتن، تولید و عرضه انوع افزودنیهای بتن فعالیت داشته است. اگر شما نیز پروژه بزرگی در دست دارید و میخواهید کاری فوقالعاده تحویل کارفرما دهید میتوانید با ما در این مجموعه ارتباط برقرار کنید.
شما میتوانید با شماره تلفنهای مندرج در سایت با ما در تماس باشید و پاسخ تمام سوالات خود را از مهندسین خبره دریافت کنید. وندشیمی ساختمان مجموعهای باتجربه و باسابقه است که میتواند به شما در زمینههای مختلف کمک کند.
تمامی فوق روان کننده ها و روان کننده های بتن این شرکت نیز دارای نشان ملی استاندارد می باشند که در زمان تهیه می توانید روی بسته بندی ها لوگو و شماره سریال آن را مشاهده نمایید.
جمع بندی
سالهای زیادی است که در زمینه بتن تحقیقات فراوانی انجام میشود و همواره پیشرفتهای بهخصوصی عاید شده است. ما در این مطلب به سوال فوق روان کننده بتن چیست تلاش کردیم در حد مناسبی پاسخ بدهیم و در مورد انواع، نحوه استفاده، میزان مصرف و بهترین آنها بحث کردیم.
اگر شما در این زمینه نیاز به مشاوره دارید میتوانید با ما در وند شیمی در ارتباط باشید. ما در وندشیمی نزدیک 40 سال در این زمینه افزودنی های بتن فعالیت داشتیم و انواع محصولات (در حدود ۱۲۰ محصول) را روانه بازار کردهایم. افراد زیادی در طی این ۴۰ سال از خدمات آموزشی و مشاوره ای ما استفاده کردهاند و همواره در خدمت هوطنان عزیز خواهیم بود. کارخانه وندشیمی ساختمان در تهران است و ما در اکثر شهرهای بزرگ نمایندگی داریم و میتوانیم به شما به صورت حضوری نیز خدمات ارائه دهیم. به امید همکاری های بیشتر در آینده ای نزدیک.
واحد مهندسی فروش وندشیمی ساختمان
تولید کننده و عرضه کننده افزودنی های بتن و شیمیایی صنعت ساختمان
تلفن تماس: 02188790910