ژل میکروسیلیس (ارتقا دهنده دوام بتن)
امروزه بتن با مقاومت بالا (HSC) به بتنی اطلاق میشود که مقاومت فشاری میانگینی حدود (11600psi (80mpa داشته باشد که البته این مقدار در انگلستان و آمریکای شمالی بیشتر بوده و شاید در نروژ حتی بالاتر از این مقدار باشد. آنچنان که از اکثر تعاریف بر میآید، این بتن باید با بکارگیری شیوه های متداول اختلاط، حمل و ریختن از مصالح آماده با کیفیت بالا قابل تهیه باشد.در بحث حاضر نیز همین مشخصات برای بتن با مقاومت بالا در نظر گرفته شده است.
ژل میکروسیلیس یا دوده سیلیسی ذرات بسیار ریزی هستندکه دارای ساختاری آمورف (غیربلوری) هستند. همچنین بعنوان یک محصول فرعی (by product) از تولیدات متالیک سیلیکون و آلیاژهای فروسیلیس از کوره های قوس الکتریک بدست میآیند. ریزی ذرات آن در حدود 0.1 تا 0.2µ و سطح ویژه آن حدودا 20m²/gr میباشد. در مقایسه با ذرات سیمان حداقل یکصد برابر کوچکترند.(سطح ویژه ذرات سیمان حدودا 0.22m²/gr میباشد.)
ژل های میکروسیلیس
در سالهای اخیر، با شناخت و استفاده از مواد افزودنی به ویژه فوق روان کننده ها و همچنین مصالح جایگزین سیمان (CRM) به ویژه ژل های میکروسیلیس که مصرف سیمان را نیز کاهش میدهند، پیشرفتهای شایانی حاصل شده و بهینه سازی نسبتهای تمام مصالح تشکیل دهنده بتن در مقایسه با بتن های معمولی، کاری دشوارتر گردیده است. در این زمینه، پژوهش ها و تحقیقات فراون انجام گرفته باعث افزایش دانسته های ما در بکارگیری و تولید مخلوط های بتن با مقاومت بالا شده است که البته بیشتر دانسته ها به انتخاب مواد و نسبتهای اختلاط مربوط است.
ویژگیهای مهم جهت دستیابی به مقاومت بالای بتن:
مقدار پایین نسبت آب به سیمان(W/C)، یا به عبارت دقیقتر نسبت پایین آب به مواد سیمانی کیفیت سنگدانه ها، دانه بندی و حداکثر اندازه دانهها از عوامل مهم بشمار میروند.
وندشیمی ساختمان توسعه دهنده و فرهنگسازی در صنایع مصرف پودر ژل های میکروسیلیس – اولین تولید کننده ژل میکروسیلیس در ایران – مفتخر به ساخت ژل میکروسیلیس آمیخته ای از روان ساز و فوق روان ساز های مختلف و پیشنهاد آن به دانشجویان و مهندسین مشاور و شرکت های ساختمانی در سطح کشور و صادرات آن به کشور های همجوار.
ژل میکروسیلیس یا دوده سیلیسی ذرات بسیار ریزی هستندکه دارای ساختاری آمورف(غیربلوری) هستند. همچنین بعنوان یک محصول فرعی(by product) از تولیدات متالیک سیلیکون و آلیاژهای فروسیلیس از کوره های قوس الکتریک بدست میآیند. ریزی ذرات آن در حدود 0.1 تا 0.2µ و سطح ویژه آن حدودا 20m²/gr میباشد. در مقایسه با ذرات سیمان حداقل یکصد برابر کوچکترند.(سطح ویژه ذرات سیمان حدودا 0.22m²/gr میباشد.)
Cement replacment materials
ژل میکروسیلیکا بعنوان یکی از مواد جایگزین سیمان (Cement replacment materials)، (CRM) در بتن باعث افزایش مقاومت، پایداری شیمیایی و دوام خواهد شد. و با درجه خلوص بیش از 90 درصد سیلیکا(SiO2) بعنوان فعال ترین پوزولان میباشد. پیشرفت در زمینه علم مصالح و تحقیق روز افزون در مورد مواد متشکل بتنی باعث دستیابی به مصالحی شده. که استفاده از آنها به نوبه خود توانسته است اثرات شگرفی در تولید بتن پر مقاومت بر جای گذارد. دوده سیلیسی (میکروسیلیس) از جمله موادی است که توانسته است این نقش را بخوبی ایفا نماید.
استفاده از این ماده چه بصورت جایگزین بخشی از مواد سیمانی و چه بصورت مواد مضاعف توانسته است، پاره ای از اشکالات بتن های معمولی را از بین برده و ویژگی های و مشخصات بسیار بهتری به بتن تولید شده بدهد. ژل میکروسیلیس شکل ریزی از مواد سیلیسی می باشد. که با هیدروکسید کلسیم Ca(OH)2 آزاد شده از آبگیری (هیدراتاسیون) سیمان ترکیب شده و ژل جدیدی (C-S-H) را می سازد. این ترکیب عنصر اصلی مقاومت اضافی چنین بتن هایی است و همچنین باعث کاهش تخلخل و بهم فشردگی ذرات متشکله می گردد.
مهمترین اثرات:
یکی از مهمترین اثرات واکنش های شیمیایی مواد پوزولانی همچون میکروسیلیس کاهش قلیایی های فلزی و محدود کردن PH در یک سطح مطئن (13/6 الی 12/5) به لحاظ پایداری آنها و ترکیبات غیرقابل انبساز می باشد. بنابراین خطر فعل و انفعالات دراز مدت قلیایی ها کم خواهد شد. در چنین واکنشی میکروسیلیس هیدرواکسید کلسیم را به ترکیبات پایدارسیلیکات کلسیم تبدیل مینماید.
می توان ادعا نمود که افزایش 20 درصد ژلمیکروسیلیس به نسبت جرم سیمان مصرفی، تقریبا تمام هیدرواکسید کلسیم سیمان را به سیلیکات کلسیم تبدیل خواهد کرد. هیدرواکسید کلسیم موجود در بتن، در آب خمیر بتن محلول بوده و به مرور زمان در ماترسی سخت شده بتن بصورت پودر کربنات کلسیم بر روی سطح بتن طاهر و ترکیب آن با سولفات ها، تشکیل گچ و یا سولفور آلومینات کلسیم را به چندین برابر افزایش حجم داده که این تغییر حجم عامل تخریب بتن میشود. بنابراین بتن پرمقاومت (HPC) یا (VHS) متشکل است از سنگدانه، آب، سیمان، مواد فوق روان کننده (ملامین سولفاته یا نفتالین فرمالدئید) و میکروسیلیس.
افزایش مقاومت فشاری (1ش تا 6ش):
با استفاده از (ژل میکروسیلیس) تولید بتنهای با مقاومت 80 تا 140 Mpa دور از دسترس نیست. افزایش نسبت به زمان بر اساس تداوم آبگیری سیمان و کاهش درصد تخلخل بین مواد متشکله در مرحله ایجاد چسبندگی بوجود آمده و این افزایش قابل توجه در خلال 3 تا 28 روز و بشرط عمل آوری و نگهداری در شرایط مرطوب ایجاد میشود.
خواص
از خواص مهم میکروسیلیس (میکروسیلیکا) افزایش کارآیی بتن در موارد زیر میباشد.
تامین چسبندگی بالای بتن و جلوگیری از تفرق سنگدانه ها در کارهای بتن پاشی (شاتکریت)که از اهمیت بسزایی برخوردار است
پایداری مخلوط به هنگام پمپاژ در ساختمانهای بلند. فاشر تولید شده به هنگام پمپاژ بتن در ارتفاعات، آب را به بیرون از مخلوط میراند و باعث میشود سنگدانهها مسیر لوله را مسدود نمایند. استفاده از مقادیر بسیار کم دوده سیلیسی(در حدود 5 کیلوگرم بر متر مکعب بتن) منافذ موئینه را پر نموده و نیروی کشش سطحی این ماده آب و سایر اجزا مخلوط را در جای خود نگه میدارد و مخلوط را پایدار و امکان پمپاژ در ارتفاعات مورد نظر را فراهم میآورد.
مزایا میکروسیلیکا
- مصرف میکروسیلیس (میکروسیلیکا) مقاومت فشاری، مقاومت کششی، مدول الاستیسیته بتن و چسبندگی را بالا میبرد.
- مصرف میکروسیلیس خواص الکتریکی بتن را تغییر داده و مانع از خوردگی آرماتورها میشود.
- مصرف میکروسیلیس بتن را در مقابل حملات شیمیایی محافظت میکند.
- مصرف میکروسیلیس باعث روانی و سهولت اجرای بتن میشود.
- مصرف میکروسیلیس دوام و عمر بتن را زیاد میکند.
- مصرف میکروسیلیس نفوذ پذیری بتن را زیادمیکند.
- مصرف میکروسیلیس توده بتن را متراکم میکند.